info@coldvink.nl Tel: 0184642101

Waar let U op bij het kiezen van de beste koelwerkbank...........

Op deze pagina geven wij U graag wat tips waaraan U absoluut moet denken bij de aanschaf van een koelwerkbank. Het is tenslotte geen huis tuin en keuken apparaat, maar een professionele koeling...........

Koelmachine in- of uitgebouwd.

  • Waarom een ingebouwde koelmachine, of waarom een uitgebouwde koelmachine in een koelwerkbank. Een koelmachine ingebouwd heeft als nadeel het geluid van de koelmachine in uw werkruimte. Het andere, grotere nadeel is de warmte die de koelmachine afgeeft in uw werkruimte. In de winter is dat veelal minder een probleem, maar in de zomer kan het probleem erg groot worden. Omdat U waarschijnlijk meer koelmachines hebt draaien en U in uw keuken kookt en bakt, dus veel warmte produceert en deze lastig is af te voeren, zullen de stekkerklare koelingen bij het veelvuldig openen, niet op temperatuur blijven en daarmee uw producten te veel in temperatuur stijgen, met alle vervelende bacteriële gevolgen van dien. Daarom adviseren wij U dan ook om in een drukke keuken de koelmachine van de koelwerkbanken in een andere, goed te ventileren, ruimte te laten installeren. Uw koelwerkbank blijft optimaal koelen en het energieverbruik blijft op een normaal niveau.

Diepte en lengte.

  • De juiste keuze van de diepte van een koelwerkbank is erg belangrijk, want U gebruikt waarschijnlijk al RVS bakken en platen die U wel wilt blijven gebruikendan . We hebben ze in een GastroNorm maat, dan zijn ze 70 cm. diep, zodat er bakken en platen met GN maten (53x32,5cm.) in passen. We hebben ze ook in EuroNorm afmetingen, dan zijn ze 80 cm. diep en passen er bakken en platen met EN maten (60x40cm.) in.

Hoogte.

  • Ook een punt van belang is de hoogte van een koelwerkbank. De meeste koelwerkbanken zijn tussen de 85 en 95 cm. hoog af te stellen, maar we hebben ook types van maar 60 of 65 cm. hoog, zodat U er een kookstation of koeltafel op kunt plaatsen.

Temperatuur

  • De klimaatklasse of temperatuurklasse van een koelwerkbank is van groot belang.  De koelmeubelen worden door de fabrikanten getest volgens de EN-441 norm. Bij deze testen wordt per meubel aangegeven welke temperatuurklasse bij een bepaalde omgevingstemperatuur haalbaar is. Deze temperatuurklasse geeft aan tussen welke temperaturen de product temperatuur in het meubel kan variëren bij een normale opstelling. (er mogen geen tocht of verwarmingsbronnen zijn). De indicatie geeft dus niet aan dat het meubel binnen de opgegeven range exact ingesteld kan worden. De aanduiding kan bijvoorbeeld zo worden aangegeven; 3M2. Dat is dan een meubel waarin de producttemperatuur kan variëren tussen de -1°C en +7°C, bij een omgevingstemperatuur van +25°C. en 60% relatieve vochtigheid. Voor vlees/vleeswaren en zuivelproducten is een temperatuurklasse 3M1 (-1°C en +5°C) aan te raden, voor alle andere producten volstaat 3M2.