info@coldvink.nl Tel: 0184642101

Wat tips om de beste koelcel of vriescel voor U te kunnen kopen.

Waarom advies?

 • We geven u graag advies zodat u een goede keuze kunt maken uit het grote aanbod van koelcellen en vriescellen. Het gaat tenslotte om professionele apparatuur die U niet even bij een webshop besteld toch, want terug sturen is natuurlijk niet mogelijk. Veel leveranciers hebben vrijwel nooit koeltechnische monteurs in dienst en weten absoluut niet hoe een koelcel of vriescel werkt. (lees hieronder waarom niet)

Eerst een waarschuwing voor het kopen van een koelcel of vriescel.

 • Dagelijks worden wij, veelal telefonisch, geconfronteerd met allerlei mensen die een koel- of vriescel hebben gekocht bij een webshop. Wat ons betreft is het natuurlijk geen enkel probleem wanneer U dat doet, maar waar wij mee zitten is dat heel veel kopers zich niet realiseerden waar ze aan begonnen en ze spijt kregen van hun aankoop en dat doet ons pijn, want u gaf veel geld uit en komt bedrogen uit.
 • Een greep uit de problemen:
  • ik weet niet hoe ik de koelcel in elkaar moet krijgen, het is niet erg duidelijk allemaal. 
  • het duurt zo lang voordat de koelcel of vriescel echt koud is.
  • het duurt erg lang voor mijn verse producten bevroren zijn, volgens mij veel te lang.
  • ik wil de deur liever op een andere plek in de koelcel, zou dat nog kunnen.
  • ik had een koelcel gekocht die de betreffende firma op zou bouwenin elkaar zou zetten, sturen ze een klusbedrijfje.
  • de deur van de vriescel sluit na 2 maanden niet goed meer.
  • de naden tussen de isolatiepanelen sluiten niet helemaal goed meer.
  • de vriescel wordt niet meer koud, maar de motor draait wel, wat nu.
  • enz., enz..

Wat een ellende maken deze kopers mee, en wij kunnen ze niet echt helpen, want dergelijke cellen en motoren zijn helaas gewoon niet goed. Ons advies, bezint eer ge begint en laat ons als professionals de koelcel en vriescel leveren en compleet installeren !! 

Welke afmetingen moet uw koelcel vriescel of vriescel hebben?

 • Het beste is misschien om als eerste te bepalen hoeveel koel- en/ of vriesruimte U nodig hebt. Te klein is niet handig om dagelijks gemakkelijk bij uw producten te kunnen komen, te groot heeft het nadeel van meer energieverbruik dan dat nodig is en de aanschafprijs is dan ook onnodig hoog. Let vooral op de hoogte van de cel. Wij ervaren dat velen een veel te hoge koelcel of vriescel willen aanschaffen, maar deze hoogte wordt bijna niet benut.
 • Wat handig is, is het volgende. Wanneer een koelcel of vriescel inwendig 1.80 breed is kunt u links en rechts een rekwerk of stelling plaatsen van 50 cm. diep zodat u 80 cm. loopruimte hebt. De diepte van de cel kan dan net zo lang zijn als u wenst om genoeg rekwerk links en rechts te plaatsen. Wanneer de cel 210 cm. breed is en u gebruikt maar links en rechts 50 cm. hebt u een looppad van 110 cm. en dat is bijna nooit nodig, dus zonde van uw centen bij aanschaf en energieverbruik.

De wandpanelen van de koelcel of vriescel.

 • De wanden van onze cellen bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen die met groef-messing in elkaar passen en met inwendige haken aan elkaar worden gekoppeld. Deze wanden zijn voor koelcellen en de kleinere vriescellen veelal 80 mm. dik, maar 100 of 120 mm. dik is natuurlijk ook mogelijk. Hoe groter de cel, hoe interessanter een dikkere wand is wat betreft energiebesparing. Het is niet zo dat hoe dikker hoe beter is, nee het belangrijkste om te weten is wat de isolatiewaarde (K-waarde) van de wandpanelen is. Een 20 cm. dikke wand hoeft echt niet beter te isoleren dan een 8 cm. dikke wand, de isolatiewaarde is belangrijk, maar u zult van veel leveranciers van goedkope cellen niet de isolatiewaarde op schrift krijgen, omdat zij het niet weten en de fabrikant het niet wil laten weten, laat u dus niet bedotten.
 • De kleinere cellen bouwen we meestal op uit standaard panelen die vanaf een breedte van 60 cm. per 15 cm. breder wordt, zo ook met de diepte maat. De hoogtemaat is standaard 210 cm. en eventueel telkens 5 cm. hoger en omlaag tot 180 cm. is ook mogelijk. De afmetingen die we hier noemen zijn inwendig, want het gaat tenslotte om de beschikbare koel- of vries- opslagruimte.

Voor wie en waar bouwen wij koelcellen en vriescellen.

 • We bouwen onze koelcellen en vriescellen bij de slager, de bakker, de supermarkt, het restaurant, bij de boomkweker, de bloemist, de uitvaartverzorger, de foodgroothandel, de groenteboer, de fruitgroothandel, de medicijn groothandel en ook bij de logistieke bedrijven.
 • Zoals U ziet zijn we van alle markten thuis en bouwen een koelcel en vriescel naar uw wensen en waar U hem maar nodig hebt.  

Waarvoor en hoe gaat u de koelcel of vriescel gebruiken?.

 • Van zeer groot belang voor ons is om te weten wat U wilt doen met/in uw koelcel of vriescel. Wilt U alleen reeds voorgekoelde of voorgevroren producten bewaren, of wilt U ongekoelde of onbevroren producten inkoelen of invriezen, of misschien beide. Voor het bewaren hebt U een minder grote koelinstallatie nodig dan voor het inkoelen/invriezen van verse, dus 'warme' producten. Wat voor ons van belang is, is dat U bij het inkoelen of invriezen van producten weet hoeveel U maximaal per dag wenst in te koelen of in te vriezen en hoe snel het dan op de door u gewenste temperatuur moet zijn, zodat we voor u kunnen uitrekenen hoeveel koelcapaciteit de koelinstallatie moet leveren zodat wij de juiste koelmotor en verdamper kunnen aanbieden/installeren.
 • Nog een belangrijk punt is het gebruik van uw koel- of vriescel. Gebruikt U deze intensief, of juist niet, dus gaat U vaak in en uit de cel, of komt U maar een enkele keer per dag in uw koelcel of vriescel. Het is best belangrijk voor ons dat te weten, daar wij ook met dit gegeven rekening moeten houden wat betreft de toe te passen koel- of vriescapaciteit van de koelinstallatie.

Waar en hoe zet u de koelcel of vriescel.

 • Bepaal de plek waar U een koel- of vriescel kunt laten plaatsen. Denk vooral aan de vloer, deze moet redelijk goed waterpasvlak zijn en het best uit één betonnen plaat, zodat de cel stevig staat en niet scheef kan zakken. Het dak, van bijv. een overkapping moet waterdicht zijn, de wanden mogen eventueel ontbreken, dus als het moet is plaatsing onder een goed en overstekend afdak een perfecte mogelijkheid.
 • De koelmachine heeft ook een plekje nodig. Omdat wij een split-koelsysteem installeren kunt U de koelmachine (compressor/condensor) op de cel laten plaatsen, maar we kunnen deze met een regenkap ook buiten op het dak of aan de muur installeren. Let wel op de eventuele geluidsoverlast voor de buren, de overheid is daar best streng in, zodat het nog wel eens voorkomt dat de koelmachine toch op een andere plaats geïnstalleerd moet worden. De koelmachine wordt het beste geïnstalleerd op een plaats waar het goed door kan waaien, zodat de condensor snel kan afkoelen.

Koelcel / vriescel deur.

 • Een groot punt van belang is de deur keuze. U kunt kiezen uit een draaideur in verschillende breedte en hoogte maten, maar een schuifdeur, eventueel elektrisch aangedreven, of overhead deur zijn ook mogelijk. De mogelijkheden in afmetingen zijn velen. 
 • Een tweede of meer deuren is natuurlijk ook mogelijk. We kunnen ons voorstellen dat een extra deur in de koelcel of vriescel heel makkelijk kan zijn, maar u bent dan wel opslagruimte in uw cel kwijt.
 • Een deur met glazen ruit behoort ook tot de mogelijkheden. 

De vloer van koelcellen en vriescellen.

 • Bij de aanschaf van een koelcel kunt U kiezen uit een cel MET geïsoleerde vloer, maar dan moet U altijd een drempel/vloer op. Nu is dat bij een kleine cel meestal niet zo'n probleem, omdat U dan veelal niet met een karretje of pallet de cel in gaat, maar bij grotere koelcellen is het wel aan te bevelen om een cel ZONDER vloer te laten plaatsen, zodat U gemakkelijk in en uit uw koelcel kan rijden. Wanneer de cel op een hogere verdieping moet worden geplaatst is een geïsoleerde vloer absoluut noodzakelijk, daar U anders natte plekken op het plafond krijgt in de onderliggende ruimte.
 • Een vriescel moet altijd met geïsoleerde vloer geplaatst worden. Wanneer U gelijkvloers wenst te blijven, moet de vloer, daar waar de vriescel moet komen, omlaag gebracht worden. 
 • De vloer van onze vriescellen en eventueel onze koelcellen is voorzien van 9 mm. dik HEXA met antislip afwerking als toplaag. Hexa is ontzettend sterk en verslijt u nooit. Velen bieden een RVS vloer aan en wanneer U dat wenst kan dat bij onze cellen ook, maar we raden het U absoluut niet aan, daar het ook eventueel met ribbels nog erg glad kan zijn, dus absoluut niet veilig. Daar komt bij dat de goedkope cellen welke met RVS vloer worden aangeboden een zeeeeeeer dunne plaat RVS gebruiken van de slechtste soort en tijdens gebruik met zout en pekel toch gaat roesten.

Offerte voor een koelcel of vriescel.

 • Wanneer wij de punten van belang om een vriescel of koelcel naar uw wensen te kunnen uitrekenen, maken wij een offerte met daarin alle relevante informatie, zodat U een goede beslissing kunt nemen.

 • Uiteraard adviseren wij U graag om tot de beste keuze te komen. Bel ons +31655348624 of +31184642101 maar mailen kan ook voor een goed advies!!