info@coldvink.nl Tel: 0184642101

Wat tips om de beste koelcel te kunnen kopen.

Waarom advies voor het kopen van een KOELCEL?

  • We geven u graag advies zodat u een goede keuze kunt maken uit het grote aanbod koelcellen. Het gaat tenslotte om professionele koelapparatuur die U niet even bij een webshop besteld toch, want terug sturen is natuurlijk niet mogelijk. Veel leveranciers hebben vrijwel geen koeltechnische monteurs in dienst en weten absoluut niet hoe een koelcel werkt. (lees hieronder waarom niet) 

Eerst een waarschuwing voor het kopen van een koelcel.

  • Dagelijks worden wij, veelal telefonisch, geconfronteerd met allerlei mensen die een koelcel hebben gekocht bij een webshop. Wat ons betreft is het natuurlijk geen enkel probleem wanneer U dat doet, maar waar wij mee zitten is dat heel veel kopers zich niet realiseerden waar ze aan begonnen en ze spijt kregen van hun aankoop en dat vinden wij erg vervelend, want u gaf veel geld uit en komt bedrogen uit.
  • Een greep uit de problemen:
    • ik weet niet hoe ik de koelcel in elkaar moet krijgen, het is niet erg duidelijk allemaal. 
    • het duurt zo lang voordat de koelcel echt koud is.
    • het duurt erg lang voor mijn verse producten bevroren zijn, volgens mij veel te lang.
    • ik wil de deur liever op een andere plek in de koelcel, zou dat nog kunnen.
    • ik had een koelcel gekocht die de betreffende firma op zou bouwen / in elkaar zou zetten, sturen ze een klusbedrijfje.
    • de deur van de koelcel sluit na 2 maanden niet goed meer.
    • de naden tussen de isolatiepanelen sluiten niet helemaal goed meer.
    • de koelcel wordt niet meer koud, maar de motor draait wel, wat nu.
    • enz., enz..

Wat een ellende maken deze kopers mee, en wij kunnen ze niet echt helpen, want dergelijke cellen en motoren zijn helaas gewoon niet goed. Ons advies, bezint eer ge begint en laat ons als professionals de koelcel leveren en compleet installeren, u hebt dan geen klachten en wel veel plezier van uw nieuwe koelcel !! 

Welke afmetingen moet uw koelcel hebben?

  • Het beste is misschien om als eerste te bepalen hoeveel koelruimte U nodig hebt. Te klein is niet handig om dagelijks gemakkelijk bij uw producten te kunnen komen, te groot heeft het nadeel van meer energieverbruik dan dat nodig is en de aanschafprijs is dan ook onnodig hoog. Let vooral op de hoogte van de cel. Wij ervaren dat velen een veel te hoge koelcel willen aanschaffen, maar een hoogte van boven de 2.40 m. wordt bijna nooit benut.
  • Wat handig is, is het volgende. Wanneer een koelcel inwendig 1.80 breed is kunt u links en rechts een rekwerk of stelling plaatsen van 50 cm. diep zodat u 80 cm. loopruimte hebt. De diepte van de koelcel kan dan net zo lang zijn als u wenst om genoeg rekwerk links en rechts te plaatsen. Wanneer de cel 210 cm. breed is en u gebruikt links en rechts maar 50 cm. hebt u een looppad van 110 cm. en dat is eigenlijk nooit nodig, dus zonde van uw centen bij aanschaf en het latere energieverbruik.

De wandpanelen of isolatiepanelen van een koelcel.

  • De wanden van onze koelcellen bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen die met groef-messing in elkaar passen en met inwendige haken aan elkaar worden gekoppeld. Deze wanden zijn voor koelcellen veelal 80 mm. dik, maar 100 of 120 mm. dik is natuurlijk ook mogelijk. Hoe groter de cel, hoe interessanter een dikkere wand is wat betreft energiebesparing. Het is niet zo dat hoe dikker de wand hoe beter het is, nee het belangrijkste om te weten is wat de isolatiewaarde (K-waarde of R-waarde) van de wandpanelen is. Een 8 cm. dikke wand kan echt veel beter isoleren dan een 20 cm. dikke wand van slecht isolatiemateriaal. De isolatiewaarde is belangrijk, maar u zult van veel leveranciers van goedkope cellen niet de isolatiewaarde op schrift krijgen, omdat zij het niet weten en de fabrikant het niet wil laten weten, laat u dus niet bedotten, want de energiekosten komen dag na dag terug.
  • De kleinere koelcellen bouwen we meestal op uit standaard panelen die vanaf een breedte van 60 cm. per 15 cm. breder wordt, zo ook met de diepte maat. De hoogtemaat is standaard 210 cm. en eventueel telkens 5 cm. hoger en omlaag tot 180 cm. is ook mogelijk. De afmetingen die we hier noemen zijn inwendig, want het gaat tenslotte om de beschikbare gekoelde opslagruimte.

Voor wie en waar bouwen wij koelcellen.

  • We bouwen onze koelcellen bij de slager, de bakker, de supermarkt, de zelfslachtende boer, het restaurant, bij de boomkweker, de bloemist, de uitvaartverzorger, de horecabedrijven, de foodgroothandel, de groenteboer, de fruitgroothandel, de medicijn groothandel en ook bij de logistieke bedrijven.
  • Zoals U ziet zijn we van alle markten thuis en bouwen graag een goede koelcel naar uw wensen en waar U hem maar nodig hebt.  

Waarvoor en hoe gaat u de koelcel gebruiken?

  • Van zeer groot belang voor ons is om te weten wat U wilt doen met/in uw koelcel. Wilt U alleen reeds voorgekoelde producten opslaan en bewaren, of wilt U ongekoelde producten inkoelen,  of misschien beide. Voor het bewaren hebt U een minder grote/zware koelinstallatie nodig dan voor het inkoelen van verse, dus 'warme' producten. Wat voor ons van belang is, is dat U bij het inkoelen van producten weet hoeveel U maximaal per dag wenst in te koelen en hoe snel het dan op de door u gewenste temperatuur moet zijn, zodat we voor u kunnen uitrekenen hoeveel koelcapaciteit de koelinstallatie moet leveren zodat wij de juiste koelmotor en verdamper kunnen aanbieden/installeren.
  • Nog een belangrijk punt is het gebruik van uw koelcel. Gebruikt U deze intensief, of juist niet, dus gaat U vaak in en uit de cel, of komt U maar een enkele keer per dag in uw koelcel. Het is best belangrijk voor ons dat te weten, daar wij ook met dit gegeven rekening moeten houden wat betreft de toe te passen koelcapaciteit van de koelinstallatie.

Waar en hoe laat u de koelcel plaatsen.

  • Bepaal de plek waar U de nieuwe koelcel wilt laten plaatsen. Denk vooral aan de vloer, deze moet goed waterpasvlak zijn en het best uit één betonnen plaat, zodat de cel stevig staat en niet scheef kan zakken. Het dak, van bijv. een overkapping moet waterdicht zijn, de wanden mogen eventueel ontbreken, dus als het moet is plaatsing onder een overstekend afdak een perfecte mogelijkheid om een koelcel buiten te plaatsen.
  • De koelmotor heeft ook een plekje nodig. Omdat wij een split-koelsysteem installeren kunt U de koelmachine (compressor/condensor) op de cel laten plaatsen, maar we kunnen deze met een regenkap ook buiten op het dak of op steunen aan de muur installeren. Let wel op de eventuele geluidsoverlast voor de buren, de overheid is daar best streng in, zodat het nog wel eens voorkomt dat de koelmotor later toch op een andere plaats geïnstalleerd moet worden. De koelmotor wordt het beste geïnstalleerd op een plaats waar het goed door kan waaien, zodat de condensor de warmte snel kan afvoeren.

Welke KOELCEL deur neem ik?

  • Een groot punt van belang is de deur keuze. U kunt kiezen uit een draaideur in verschillende breedte en hoogte maten, maar een schuifdeur, eventueel elektrisch aangedreven, of overhead deur zijn ook mogelijk. De mogelijkheden in afmetingen zijn velen. 
  • Een tweede of meer deuren is natuurlijk ook mogelijk. We kunnen ons voorstellen dat een extra deur in de koelcel heel makkelijk kan zijn, maar u bent dan wel opslagruimte in uw koelcel kwijt.
  • Een deur met glazen ruit behoort ook tot de mogelijkheden.
  • Onze deuren zijn altijd uitgevoerd met een noodvergrendeling, dus u raakt nooit opgesloten in de koelcel, deze kan altijd van binnenuit open. 

De vloer van een koelcel.

  • Bij de aanschaf van een koelcel kunt U kiezen uit een cel MET geïsoleerde vloer, maar dan moet U altijd een drempel/vloer op en kunt u deze niet schoonmaken met het gooien van een flinke emmer water over de vloer. Nu is dat bij een kleine koelcel meestal niet zo'n probleem, omdat U dan veelal niet met een karretje of pallet de cel in gaat, maar bij grotere koelcellen is het wel aan te bevelen om een cel ZONDER vloer te laten plaatsen, zodat U gemakkelijk in en uit uw koelcel kan rijden. Wanneer de cel op een hogere verdieping moet worden geplaatst is een geïsoleerde vloer absoluut wel noodzakelijk, daar U anders de kans loopt natte plekken op het plafond te krijgen in de onderliggende ruimte.
  • De eventuele vloer van onze koelcellen is voorzien van 9 mm. dik HEXA met antislip afwerking als toplaag. Hexa is ontzettend sterk en verslijt u nooit. Velen bieden een vloer met RVS afwerking aan en wanneer U dat wenst is dat bij onze cellen ook mogelijk, maar we raden het U absoluut niet aan, daar het ook met ribbels nog erg glad kan zijn, dus absoluut niet veilig. Daar komt bij dat de goedkope cellen welke met RVS vloer worden aangeboden een zeeeeeeer dun plaatje RVS als toplaag gebruiken van de slechtste soort en bij gebruik met zout en dergelijke toch gaat roesten.

Offerte voor een koelcel.

  • Wanneer wij de punten van belang om een koelcel naar uw wensen te kunnen uitrekenen, maken wij een offerte met daarin alle relevante informatie, zodat U een goede beslissing kunt nemen.

  • Uiteraard adviseren wij U graag om tot de beste keuze te komen. Bel ons +31655348624 of +31184642101 maar mailen kan ook voor een goed advies!!

Brochures van verschillende merken.

Brochure van de POLYSYSTEMS ROERMOND koel- en vriescellen

Brochure van FERMOD ALU/KUNSTSTOF REKWERK

 

google-site-verification=qzGndT3XU4QrnZGBU3e6-gksL8COvPz_D3OGJiy4P10