google-site-verification=qzGndT3XU4QrnZGBU3e6-gksL8COvPz_D3OGJiy4P10

info@coldvink.nl Tel: 0184642101

Hoe kiest U de beste koeltoonbank voor uw producten...........

Op deze pagina geven wij U graag wat tips waaraan U absoluut moet denken bij de aanschaf van een koeltoonbank. Het is tenslotte geen huis, tuin en keuken apparaat, maar een professioneel koelmeubel..........

Welke koeltoonbank is goed voor onze producten?

  • Er bestaan veel verschillende soorten koeltoonbanken, maar er is maar één ding wat heel erg belangrijk is. Kiest U een koeltoonbank met STATISCHE koeling of één met GEFORCEERDE koeling. Wat is het verschil en waarom kiest U voor de één en niet voor de ander?
    • Een STATISCH gekoelde koeltoonbank wil zeggen dat er een natuurlijke luchtcirculatie plaatsvind in het te koelen gedeelte waar U uw producten presenteert.
      • Het voordeel van statische koeling is dat uw producten niet of bijna niet uitdrogen, dus onverpakte producten zoals vlees en vis veelal aangeboden worden bij de slager of visboer blijven in een statisch gekoelde toonbank op gewicht en krijgen geen drogere / hardere buitenzijde.
      • Het nadeel van een statisch koelende koeltoonbank is, dat de te koelen producten lastig op de juiste temperatuur te houden zijn. U mag bijvoorbeeld uw producten niet te hoog opstapelen, omdat kou niet omhoog kan (kou valt altijd). Wanneer er veel traffic in de koeltoonbank plaatsvind en er daardoor veel warmte ingebracht wordt, duurt het lang voordat de temperatuur weer op peil is. Een goede statische koeltoonbank is daarom zeer kostbaar.
    • Een GEFORCEERD koelende koeltoonbank wil zeggen dat er door middel van ventilatoren die onder het presentatie plateau zijn geplaatst lucht door de hele ruimte wordt gecirculeerd.
      • Het grote voordeel van deze koeling boven de statische uitvoering is, dat uw producten bijna altijd goed op temperatuur blijven. Uiteraard spreken we hier van bijna altijd, want de luchtstroom moet wel goed vormgegeven zijn en er moet niet te veel, maar ook niet te weinig koelcapaciteit in het koelmeubel toegepast zijn. Een goedkope koeltoonbank met geforceerde koeling wil nog niet zeggen dat deze ook goed koelt, dus let op wat U aanschaft. Als voordeel kunt U ook meenemen dat het energieverbruik van een geforceerd koelende koeltoonbank lager is dan zijn statisch koelende evenknie.
      • Het nadeel van een geforceerde koeling is dat onverpakte producten sneller uitdrogen, alhoewel de goede fabrikanten er alles aan doen om met speciale lucht technieken dit tot een minimum te beperken. Ook hier is het zo, dat een goede, dus duurdere koeltoonbank veelal beter is dan de goedkopere modellen. Het gezegde 'goedkoop is duurkoop' gaat hier absoluut op.

 

  • VRAGEN over een koeltoonbank? Bel of mail ons, wij helpen U graag!! 0184642101 

Koelmachine in- of uitgebouwd.

  • Maak de keuze tussen een koeltoonbank MET ingebouwde koelmachine (stekkerklaar), of een koeltoonbank ZONDER ingebouwde koelmachine(remote). Bij het stekkerklare model is de koelmachine onder in het apparaat gebouwd. Bij het remote model wordt de koelmachine extern geplaatst. 
  • Waarom een ingebouwde koelmachine, of waarom een uitgebouwde koelmachine in een koeltoonbank? Een koelmachine ingebouwd heeft als nadeel dat het geluid van de koelmachine te horen is in uw verkoopruimte. Het andere nadeel is, dat de warmte die de koelmachine afgeeft in uw verkoopruimte blijft. In de winter kan dat fijn zijn, maar in de zomer kan het een groot probleem zijn. Omdat U waarschijnlijk meer koelmachines hebt draaien en deze in de zomer extra veel warmte produceren is het soms lastig om al de warmte van deze machines goed af te voeren. Betreft het een kleine toonbankje, dan is een stekkerklaar model wel te doen, maar wenst U een groter model aan te schaffen om al uw producten mooi te kunnen presenteren, is het waarschijnlijk noodzakelijk en verstandig om de koelmachine in een andere, goed te ventileren, ruimte te laten installeren.

Diepte en lengte.

  • De juiste keuze van de diepte van een koeltoonbank is erg belangrijk. Heeft U een winkelruimte smal en lang, is het verstandig om een ondiep meubel aan te schaffen, Wenst U op een korte afstand veel te laten zien, dan is een diep model de beste keus. De standaard lengtes van de koeltoonbanken is ca. 3,5 a 4 meter, maar we kunnen ze oneindig lang maken door meerdere segmenten aan elkaar te bouwen. Zelfs koeltoonbanken met 45° en 90° hoeken is geen probleem.

Temperatuur

  • De klimaatklasse of temperatuurklasse van een koeltoonbank is van groot belang.  De koelmeubelen worden door de fabrikanten getest volgens de EN-441 norm. Bij deze testen wordt per meubel aangegeven welke temperatuurklasse bij een bepaalde omgevingstemperatuur haalbaar is. Deze temperatuurklasse geeft aan tussen welke temperaturen de producttemperatuur in het meubel kan variëren bij een normale opstelling. (er mogen geen tocht of verwarmingsbronnen zijn). De indicatie geeft dus niet aan dat het meubel binnen de opgegeven range exact ingesteld kan worden. De aanduiding kan bijvoorbeeld zo worden aangegeven; 3M2. Dat is dan een meubel waarin de producttemperatuur kan variëren tussen de -1°C en +7°C, bij een omgevingstemperatuur van +25°C. en 60% relatieve vochtigheid. Voor vlees/vleeswaren en zuivelproducten is een temperatuurklasse 3M1 (-1°C en +5°C) aan te raden, voor alle andere producten volstaat 3M2.